Tuesday, December 11, 2007

BERTENANG DAN BERWASPADA

Kenyataan Media DPP Pusat
Hj. Nasrudin bin Hj. Hassan at Tantawi
Timbalan Ketua DPP Pusat.

BERTENANG DAN BERWASPADA

Kebelakangan ini jelas memperlihatkan keadaan kerajaan UMNO dan BN kian terdesak apabila mereka terus memperalatkan PDRM untuk menangkap rakyat mereka sendiri dengan hanya kerana menyertai Perhimpunan Aman .
Dewan Pemuda PAS Pusat percaya bahawa ini hanyalah gerak saraf mereka untuk melemahkan daya juang para pimpinan dan aktivis PAS , juga mereka yang bersama dengan Barisan Alternatif menjelang pilihanraya umum yang bakal berlangsung tidak lama lagi.

Kebangkitan rakyat bersama gelombang KUNING yang menuntut perubahan ternyata sangat meresahkan kerajaan UMNO dan BN . Kegoyahan mereka semakin ketara apabila kebangkitan ini turut disertai oleh pelbagai pihak termasuk badan - badan bukan kerajaan ( NGO ) yang selama ini dilihat tidak respons terhadap perkembangan politik tanahair .

Dewan Pemuda PAS Pusat menegaskan bahawa kami tidak gentar menghadapi apa jua tekanan dan tidak pula lemah menghadapi apa jua rintangan, malah DPP Pusat telah bersedia menghadapi PRU ke 12 ini . Justeru itu , kepada semua ahli - ahli PAS dan seluruh anggota parti kompenan Barisan Alternatif juga termasuk para aktivis masyarakat dan NGO agar tidak "melayan" karenah nakal kerajaan UMNO dan BN .

Pedulikan segala bentuk provokasi dan jangan mudah terpedaya dengan khabar angin yang cuba memerangkap kita ke tengah kemelut perkauman yang sengaja dicipta oleh UMNO dan BN . Sebaliknya , setiap berita yang diterima terutama melalui sms adalah perlu merujuk kepada pimpinan parti bagi mengesahkan keabsahan sesuatu berita yang diterima.

Sikap yang perlu diambil ialah meneruskan segala aktiviti parti sebagaimana biasa , malah mempertingkatkan prestasi guna mendepani pelbagai bentuk ancaman yang tidak pernah luntur termasuklah untuk menghadapi Pilihanraya Umum kelak .
Pengedaran risalah , ceramah umum di luar dari kawasan markaz PAS , dialog rakyat , Jalan - jalan bersama Bersih dan sebagainya mestilah diteruskan dengan lebih aktif tanpa tunduk kepada tekanan dan perang saraf yang dilancarkan oleh UMNO dan BN .

Dewan Pemuda PAS Pusat sekali lagi mengecam tindakan kerajaan UMNO dan BN yang sering memperalat dan memperkudakan pihak PDRM untuk kepentingan pengaruh serta survival kuasa mereka .

Tangkapan yang dilakukan ke atas Tuan Hj. Mohd Sabu ( Naib Presiden PAS ) adalah sangat tidak bermoral dan bertamaddun malah bercanggah dengan etika seorang muslim yang merdeka.

Jelas , nyata dan sangat ketara bahawa kini Malaysia di bawah kerajaan UMNO dan BN yang dipimpin oleh Dato' Seri Abdullah Badawi menuju "Negara Polis" .

Thursday, November 29, 2007

Tutup Aurat


Kembara Sufi - Ustaz Akhil Hayy



Setelah album zikir 'underground' beliau Mega Zikir mendapat sambutan yang hangat, Ustaz Akhil Hayy kini muncul dengan album Zikir terbaru beliau dengan melodi dan irama yang berbeza dari Album Zikir yang lalu namun masih tetap dengan penghayatan dan 'feel' yang mendalam. Album terbitan IME dan edaran Inteam Records ini memuatkan alunan Zikir, selawat dan doa terbaru selama hampir sejam. Turut dimuatkan alunan selawat dan doa tanpa muzik menampilkan kemantapan vokal beliau yang bernada tinggi. Album ini turut berlatarbelakangkan 'sound effect' alam semulajadi bagi menambah penghayatan. Jangan lepaskan peluang untuk mendapatkan album ini, dengarkan alunan zikir yang menenangkan. Di pasaran sekarang dengan harga RM 19.90 CD dan RM 13.90 kaset !!!

Friday, August 31, 2007

Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan...

Sinar Ramadhan menyeri lagi
Bulan Rahmat bulan yang dinanti
Banyakkanlah amal dan bakti
Ramadhan dirahmati Ilahi
Bersyukur di Ramadhan yang mulia

Kerna masih dipanjangkan usia
Mungkin nikmat dunia tak seberapa
Tak sama nikmat iman dan Islam
Tak semua orang dapat merasa

Iman dan Islam paling berharga
Bukan mudah mengawal nafsu

Ujian mendatang syaitan memburu
Bermujahadah melawan nafsu
Agar diterima amalanmu
Ini hanya ujian di dunia

Tak sama dengan di akhirat nanti
Bukan sekadar lapar dahaga
Tapi siksa pedih yang menanti
Bersabar dengan ujian dunia

Akan menanti balasan di syurga

YA ALLAH SAMPAIKAN KAMI DI BULAN RAHMAT DAN BERKAT INI...

Segalanya MilikMu...

Kau yang menciptakan cinta
Dan kau yang menghamparkan bahagia
Di ribaan Mu terhimpun harapan
Impian tulus setiap insan
Kau yang mengutuskan duka
Dan Engkaulah yang mengirimkan hampa
Namun pada Mu jua diadukan
Merebahkan keresahan dan tangisan
Aku tahu inilah kasih Mu
Aku tahu inilah cinta Mu
Dan ku tahu tiap yang terbaik untukku
Tak semuanya yang ku mahu
Di celah hangat nafas yang terhela
Ada diri saat menyebut namaMu
Terarah segala ronta rasa
Pada damainya dakapan Mu
Aku tahu inilah kasih Mu
Aku tahu inilah cinta Mu
Dan ku tahu di segenap ruang rasa
Telah Kau titipkan kekuatan Oh Tuhan...
******************************************
“Andai cinta itu bukan milik kita….aku relakan engkau pergi. Namun, jika engkau sememangnya sudah ditakdirkan untukku….jangan biarkan aku ditinggal sepi”

Friday, August 3, 2007

Renungan Pagi Jumaat

Berita ni mungkin dah lapuk, sebab tahun lepas. Tapi sengaja saya petik dan publish semula artikel ni, walaupun ianya copy n paste. Jauh di sudut hati saya supaya kita semua tidak melupakan Palestine...Kesengsaraan, Pengorbanan serta Perjuangan membebaskan agama dan negara ISLAM dari belenggu penjajah dan pengganas Yahudi...

"Tidak pernah berlaku dalam sejarah perjuangan Palestin menentang tentera Yahudi Israel , pasukan kereta kebal Israel mengalah bila diserang dengan sengit oleh pasukan Mujahidin Palestine yang gigih dengan semangat Jihad. Perkara luar biasa ini berlaku di Beit Lahiya , utara Gaza apabila pasukan mujahideen Palestine bersatu dan memberi tentangan sengit selama 3 hari berterusan , menyebabkan kereta kebal israel berundur secara tergopoh gapah dengan meninggalkan kad pengenalan diri , lari ke kampung Yahudi bersebelahan. Semuanya bermula dengan serangan bersama mujahedeen Tentera Islam ( Jaisj al Islam ) , Brigade Izzudin al Qassam ( sayap tentera Hammas ) dan brigade Al Naser Salehudiin ( sayap tentera popular resistance movement ) keatas pasukan kereta kebal Israel . Dalam serangan itu , 2 askar Yahudi di bunuh , 1 di tawan .Seorang tentera yahudi Corporal Gilad Shalit di tawan untuk di jadikan tebusan bagi membebaskan beratus wanita dan kanak kanak yang berada dalam penjara israel. Wanita yang di penjara ini telah di noda tanpa belas kasihan oleh tentera yahudi yang memang jahat dan ganas. Perkembangan menarik yang mengerunkan Israel dan Barat ialah wujudnya kumpulan gerakan islam bersenjata baru yang bernama Jaish al Islam.


BOIKOT BARANGAN ISRAEL JANGAN RAGU-RAGU LAGI!

Monday, July 30, 2007

MURTAD : Ummat Islam Jangan Mudah Lupa!

Fenomena riddah (murtad) sebenarnya bukanlah suatu yang baru dalam perkembangan sejarah Islam. Ia menjadi rancak selepas dari kewafatan Rasulullah s.a.w di bawah seruan dan pimpinan Musailamah Al-Kazzab. Pada hari ini murtad menjadi virus utama kepada umat Islam Malaysia. Kita pernah digemparkan dengan kes menyayat hati keluarga En Bukhari di Perak. Begitu juga dengan kes Hartina Kamaruddin dan banyak lagi. Terbaru (walaupun isu ini telah lama, tetapi dibangkitkan semula) kes Lina Joy yang menggugat ketuanan Islam. Benarlah tangan yang menghayun buaian bias menggegar dunia.

Mungkin ramai yang menganggap isu ini sudah basi justeru selepas keputusan mahkamah menolak rayuan Lina Joy dalam permohonannya untuk membuang perkataan Islam dalam kad pengenalan dan seterusnya keluar dan bebas sebagai seorang yang bukan Islam.

Apakah kita merasa kemenangan tersebut meletakkan Islam dan penganutnya dalam sikon yang selesa dan selamat? Sejarah membuktikan golongan ini tidak akan berdiam diri selepas apa yang mereka alami. Usaha untuk memurtadkan orang Islam tidak pernah berakhir di dalam sejarah panjang umat ini. Di era penjajahan kuasa Barat seperti British, Perancis, Sepanyol, Belanda Italy. German dan Portugal, golongan ini sentiasa memalingkan umat Islam daripada deen yang suci ini. British dengan slogan keangkuhan untuk mewujudkan Pax-Britanica melaungkan "The sun is never set in the British" telah menjajah Tanah Melayu dan beberapa kawasan lain.

Saya tidak bermaksud untuk memanjangkan penulisan ringkas ini. Sekadar ingin meletakan mind set bahawa Islam dan penganutnya di akhir zaman ini akan berhadapan dengan cabaran yang tidak kurang hebatnya. Kuasa-kuasa Barat dan yang sefikrah dengannya akan bersatu membina nisan kubur buat penganut Islam. Justeru, apakah kita bercadang untuk hanya menjadi penonton atau terlibat sama dalam perjuangan yang maha hebat ini?

Firman Allah s.w.t.:

"Wahai orang-orang Yang beriman! Jadikanlah diri kamu pembela-pembela (ugama) Allah sebagaimana (Keadaan penyokong-penyokong) Nabi Isa Ibni Maryam (ketika ia) berkata kepada penyokong-penyokongnya itu: "Siapakah penolong-penolongku (dalam perjalananku) kepada Allah (dengan menegakkan ugamaNya)?" mereka menjawab: "Kamilah pembela-pembela (ugama) Allah!" (setelah Nabi Isa tidak berada di antara mereka) maka sepuak dari kaum Bani Israil beriman, dan sepuak lagi (tetap) kafir. lalu Kami berikan pertolongan kepada orang-orang Yang beriman untuk mengalahkan musuhnya, maka menjadilah mereka orang-orang Yang menang."

[As-Sof – 14]

**Link video di bawah ini amat penting untuk kita tontoni dan fahami apakah impak yang akan dihadapkan ke atas Islam dan umatnya kesan daripada beberapa kes murtad yang berlaku terutamanya kes Azalina Jailani atau Lina Joy. Selamat menonton dan seterusnya menjadi pejuang kepada agama Islam meneruskan kerja dakwah suci Rasulullah s.a.w. TAKBIR!!! Sila Download.

-
Video1 -
Video2 -
Video3 -
Video4 -
Video5 -
Video6 -
Video7 -
Video8 -
Video9

Wednesday, July 25, 2007

Bila Hidayah Menyapa, Tiada Siapa Menyangka...

'Lena Diulit Intan' dan 'Semalam Yang Hangat'. Masihkah anda ingat dengan dua buah lagu ini? Bagi Penggemar muzik rock tempatan, lagu-lagu ini merupakan antara lagu 'berhantu' dan masih diputarkan di corong-corong radio. Peminat kumpulan Wings pasti tidak akan dapat melupakan lagu-lagu ini apatah lagi suara penyanyi yang menyampaikannya...... Tapi itu dulu... sekarang segalanya berubah bila mana hidayah Allah datang menyapa tanpa sesiapa menyangka... YA ALLAH TETAPKAN HATI KAMI TERUS BERADA DI JALAN MU, AMIN.

Bukan Cacat Hatinya

Adik pulang dari sekolah. Baju putihnya berdebu macam semalam. Kasut rabaknya nampak selekeh. Wajahnya membayang lesu. Penatberjalan dua batu pulang dari sekolah. Adik muram macam semalam. "Apa halnya dek?" Tanya Azam pada adiknya.
"Cikgu tanya lagi tentang duit yuran. Adik kena berdiri di luar kelas tadi. Masa senaman, cikgu marah, adik tak ada t-shirt putih yang diminta sejak bulan lepas".
"Abang…adik malulah nak ke sekolah".
"Sudahlah dek. Nanti kita cakap lagi. Pergi mandi, sembahyang, lepas tu makan sama abang di dapur." Adik patuh. Dia melangkah longlai. Kasut rabak macam mulut buaya itu ditinggalkan dengan mudah. Diletaknya baik-baik di clah dinding rumah yang robek. Tak lama kemudian terdengar cebur-cebur air telaga di belakang rumah. Adik mandi. Kemudian adik pakai kain pelekat usang peninggalan ayah dan hampar sejadah daun mengkuang anyaman ibu.
"Allahu Akbar". Suara Adik bertakbir. Adik sembahyang dengan tenang.
Azam ke belakang. Dibukanya periuk nasi yang telh dimasak oleh ibu sebelum turun ke kebun. Tinggal separuh lagi. Hanya dia dan adik yang belum makan. Kak Milah dah makan sama ibu sebelum turun ke kebun.
Mereka empat beranak sajalah yag tinggal di rumah sobek peninggalan arwah ayah. Ayah meninggal sebulan yang lalu setelah dua tahun terlantar sakit dala perut. Sejak itu, ibulah yang mencari nafkah buat mereka. Azam berusia sepuluh tahun. Kak Milah dua belas tahun dan adik baru dalam darjah dua.
"Bang…dah siap."
"Ha…mari makan. Lauk macam biasa dek."
"Bang …adik malulah nak ke sekolah. Malu dengan cikgu, malu dengan kawan-kawan." Adik bersuara menyambung cakapnya tadi.
"Sabarlah dek. Teruskan belajar. Nanti emak dapat duit boleh beli semuanya. Adik mesti terus belajar. Abang cacat, Kak Milah terpaksa tolong emak, adik saja harapan kami."
Mata adik merenung lembut pada mata abangnya. Direnung muka Azam yang cacat. Direnungnya kaki Azam yang pincang dan tangannya yang kudung sebelah. Azam abangnya…abang yang cacat sejak dilahirkan.
"Abang, jangan cakap macam tu. Abang, Kak Milah, emak semua susah. Dik nak tolong…adik nak berhenti sekolah, nak tolong emak di kebun."
"Jangan! Adik ingat tak pesan ayah dulu? Kan ayah minta adik terus belajar. Walau apa pun terjadi adik mesti belajar."
Wajah ayah yang kurus – cengkung menjelang kematiannya kembali tertayang di mata Azam. Masih basah dalam ingatannya bagaimana ayah mengusap mukanya yang cacat. Ayah kuat ibadah. Dalam sakitnya dia tetap sembahyang. Sembahyng wajib dan sunatnya dikerjakan sambil berbaring. Wirid ayah sentiasa di bibir. Badan ayah sakit tapi hatinya tidak. Doanya tetap panjang. Tapi nasib ayah memang malang. Hidup sebatang kara. Ayah tiada saudara mara. Ayah cuma pendatang dari seberang. Harta tiada, saudara mara tiada.
"Azam…jaga adikmu baik-baik. Bila emak kau ke kebun jaga rumah. Tengok-tengokkan makan minum adik kau. Kak Milah Bantu emak. Tinggal kau sorang saja nanti di rumah." Begitu pesan ayah.
"Ayah?"
"Ayah akan pergi Zam…"
Pesan ayah lagi: "Jaga sembahyang adik kau, jaga makan minumya dan tegur salah silapnya…" Azam tunduk. Air mata mengalir dari pipinya yang menggerutu.
"Engkau dengar Zam?"
"Dengar ayah." Sahutnya perlahan.
Wajah adik memang mirip wajah ayah. Azam perhatikan adiknya menyuap nasi. Penuh selera walaupun Cuma berkuah kicap. Berlauk ikan masin. Melihat adik menyuap nasi, Azam teringat ayah…sejak dua tahun sakit menjelang kematiannya ayah tak selera makan lagi. Suapanibu selalu ditolaknya. Kalau dipaksa-paksa ayah akan muntah.
"Bang, kenapa tak makan?
"Makanlh asampai kenyang, nanti abang makan lebihnya." Sahut Azam lebut. Begitulah selalunya. Adik dah faham benar sikap Azam. Azam tetap akan mengalah. Nasi yang sedikt akan didahulukannya buat adik. Biar Azam makan sedikit asal adik kenyang.
Lepas makan Azam dan adik menyapu du laman rumah. Biar rumah kita buruk asal bersih, begitu pesan arwah ayah mereka.
Tak lama kemudian Kak Milah dan ibu pulang dari kebun. Ibu seperti biasa, tetap senyum melihat mereka. Dialah ibu yang sabar. Pewaris derita ayah. (Bersambung...(",)

Kebesaran Ayat Kursi Dalam Kisah Ka'ab

Ka'ab pernah bercerita tentang stor tempat menyimpan buah-buahan yang terletak tidak jauh dari rumahnya. Setiap hari stor ini dijaga dengan rapi agar tiada barang yang hilang. Namun lain pula hal yang berlaku. Setiap hari ada saja barang yang hilang. Pada suatu malam dia menjaga stor itu dengan teliti. Dia mengelilingi stor itu beberapa kali dan akhirnya menjumpai seekor haiwan kecil dan aneh bentuknya. Lalu bertanya kepada haiwan itu: "Apakah engkau manusia atau jin?" Haiwan itu mengakui bahawa dirinya adalah jin.

Ka'ab betanya lagi kepada jin itu: "Mengapa engkau mencuri harta milikku?" Ia menjawab: "Telah sampai berita kepadaku bahawa engkau adalah orang yang suka bersedekah. Aku ingin sekali mendapat bahagian daripada sedekahmu itu."
Kemudian Ka'ab bertanya lagi: "Apakah yang dapat menyelamatkan kami daripada gangguanmu?" Jawab jin itu: "Ayat Kursi yang terdapat dalam surah Al-Baqarah ayat 255."

Pada pagi hari esoknya Ka'ab pergi ke rumah Rasulullah s.a.w. dan menceritakan kejadian tersebut. Rasulullah s.a.w. mengakui kebenaran apa yang diucapkan oleh jin itu.

(Riwayat Abul Qasim daripada Ubai bin Ka'ab).

Monday, July 16, 2007

Tukar Angin....

Assalamualaikum...

Setelah hampir sebulan saya menggunakan theme ala-ala fair n lovely, hari ini saya berhajat bertukar angin. memang begitulah selalunya, theme kali ini merupakan theme ke-empat saya.

Pada permulaan, saya menggunakan warna hijau pucuk pisang sebagai background blog saya. Seterusnya, warna hitam dan designnya agak lebih menyerlah, namun warna putih pada tulisan membuatkan mata berpinar. Selepas itu saya menggunakan warna merah jambu atau pink membuatkan blog saya seperti ikon untuk produk Fair & Lovely...hehehe...Dan sekarang saya kembali kepada warna hijau putih, namun background nya putih...so jadilah ia HIJAU & PUTIH.

Semoga, antum semua selesa melayari blog saya yang masih kurang lagi dari sudut penulisan ilmiah. Kalau ada yang bermurah hati untuk menyumbangkan artikel, pihak empunya blog amatlah mengalu-alukan. Wallahu'alam.


Salam hormat,
Mohd Bakri Hashim
MAQAZ, Shoubra.

Thursday, July 12, 2007

Kalau Tuhan Di Kenali

Hayatilah video ini. Mudah-mudahan ada manfaat buat kita yang berstatus 'manusia pelupa'...

Wednesday, July 11, 2007


:: [ Renungan Kalamullah ] ::


11. Dan berapa banyak Kami telah pecah-belahkan dan binasakan penduduk negeri Yang melakukan kezaliman, dan Kami telah menjadikan sesudah mereka, kaum Yang lain sebagai gantinya.


12. Maka ketika mereka merasai (kedatangan) azab kami, mereka Dengan serta-merta lari keluar dari negeri itu.


13. (lalu dikatakan kepada mereka): "Janganlah kamu lari, dan sebaliknya kembalilah kepada kemewahan hidup Yang telah diberikan kepada kamu, dan ke tempat-tempat tinggal kamu, supaya kamu dapat ditanya mengenai apa Yang berlaku".


14. (akhirnya) mereka berkata: "Aduhai celakanya kami! Sesungguhnya Kami adalah orang-orang Yang berlaku zalim!"


15. Maka Demikianlah seterusnya jeritan dan keluhan mereka, sehingga Kami jadikan mereka hancur lebur dan sunyi-sepi.

Kursus Pengenalan Adobe Photoshop

Kenangan tahun 2006 kembali. Kalau dulu saya merupakan seorang yang amat sibuk dengan tugasan persatuan, selain tanggungjawab sebagai seorang penuntut ilmu. Namun sejak pulang bercuti lewat September tahun lalu sehingga kini, yang ada hanyalah rasa kosong. Kosong dengan taklifan sebagai ahli persatuan. Sesuai dengan status sebagai Mantan AJKT...Apa ada pada mantan? Mungkin mundar mandir tanpa jawatan...hehehe...pernah seorang AJKT berkata kepada saya "buat kerja sendiri jer..."

Alhamdulillah sehari yang lepas, rasa sibuk itu kembali. Teringat betapa sibuk dan indahnya saya dulu ketika bersama-sama dengan sahabat kepimpinan seperti Ust Amin, Ust Nahi, ust Nuruzaimi dan lain-lainnya. Walaupun hanya untuk dua hari.Ya, dua hari lepas saya dijemput untuk membentangkan kertas kerja berkenaan Aplikasi Adobe Photoshop (Kursus Designer). Kertas kerja bertajuk : Pengenalan Asas Aplikasi Adobe Photosop yang berlangsung selama dua hari tersebut melibatkan beberapa Mahasiswa/wi Selangor - Mesir sempana program cuti Musim Panas di sini.

Kepada semua peserta, saya mengambil kesempatan untuk memohon maaf kiranya terdapat kekurangan dan kelemahan dalam pembentangan kertas kerja tersebut. Apa yang penting dan menjadi harapan supaya antum semua dapat memahami dan mempelajari sesuatu yang baru daripada pembentangan tersebut. Jutaan terima kasih kepada pihak penganjur kerana sudi mengundang saya. Wallahua'lam.

P/S : Di sini saya sertakan beberapa laman tutorial untuk antum semua.
Amacam? Ader gaya jadi lecture tak? hehe..balik ni nak keje kat mana ha....

Antara peserta dari kalangan akhawat.

Ape yang dia tunjuk tu....? huhuhu...tu la saper suruh tak datang!

Sunday, July 8, 2007


Selamat Pengantin Baru Buat Sahabatku
Mohd Zaidi Hj Hassan Basri

Renungkanlah....

*Artikel ini saya petik dari sebuah email yang disendkan kepada saya. Suka untuk saya kongsikan bersama semua yang sudi membacanya.
______________________________________________
Jodoh tiada kaitan dengan keturunan. Hanya belum sampai masanya. Ia bagai menanti jambatan untuk ke seberang. Kalau panjang jambatannya jauhlah perjalanan kita. Ada org jodohnya cepat sebab jambatannya singkat. Usia 25 tahun rasanya belumlah terlalu lewat. Dan usia 35 tahun belum apa2 kalau sepanjang usia itu telah digunakan untuk membina kecemerlangan. Nyatakanlah perasaan dan keinginan anda itu dalam doa2 lewat sembahyang. Allah mendengar.

Wanita baik untuk lelaki yang baik, sebaliknya wanita jahat untuk lelaki yang jahat. Biar lambat jodoh asalkan mendapat Mr Right dan biar seorang diri drpd menjadi mangsa lelaki yang tidak beriman kemudian nanti. Memang kita mudah tersilap mentafsir kehidupan ini. Kita selalu sangka, aku pasti bahagia kalau mendapat ini. Hakikatnya, apabila kita benar2 mendapat apa yang kita inginkan itu, ia juga dtg bersama masalah.

Kita selalu melihat org memandu kereta mewah dan terdetiklah di hati kita, bahagianya org itu. Hakikatnya apabila kita sendiri telah memiliki kereta mewah kita ditimpa pelbagai kerenah. Tidak mustahil pula org yang memandu kereta mewah(walaupun sebenarnya tak mewah) terpaksa membayar lebih tatkala berhenti untuk membeli durian di tepi jalan. Orang lain membeli dengan harga biasa, dia terpaksa membayar berlipat ganda.

Ketika anda terperangkap dalam kesesakan jalan raya, motosikal mencelah-celah hingga mampu berada jauh di hadapan. Anda pun mengeluh, alangkah baiknya kalau aku hanya menunggang sebuah motosikal seperti itu dan cepat sampai ke tempat yang dituju. Padahal si penunggang motosikal mungkin sedang memikirkan bilakah dia akan memandu kereta di tgh2 bandar raya.

Bukan semua yang anda sangka membahagiakan itu benar2 membahagiakan. Bahagianya mungkin ada tapi deritanya juga datang sama. Semua benda, pasti ada baik buruknya. Demikian juga perkahwinan. Ia baik sebab ia dibenarkan oleh agama, sunnah Nabi, sebagai saluran yang betul untuk melepaskan shahwat di samping membina sahsiah dan sebagainya, tapi ia juga buruk sebab ramai org yang berkahwin hidupnya semakin tidak terurus.

Ramai orang menempah neraka sebaik sahaja melangkahkan kaki ke alam berumahtangga. Bukankah dengan ijab dan Kabul selain menghalalkan hubungan kelamin, tanggungjawab yang terpaksa dipikul juga turut banyak? Bukankah apabila anda gagal melaksanakannya, anda membina dosa seterusnya jambatan ke neraka?

Berapa ramaikah yang menyesali perkahwinan masing2 padahal dahulunya mereka bermati-matian membina janji, memupuk cinta kasih malah ada yang sanggup berkorban apa sahaja asalkan segala impian menjadi nyata?

Jika tidak sanggup untuk bergelar isteri tidak usah berkahwin dulu. Jika merasakan diri belum cukup ilmu untuk bergelar ibu ataupun ayah, belajarlah dulu. Jika rasa2 belum bersedia untuk bersabar dgn kerenah anak2, carilah dulu kesabaran itu. Jangan berkahwin dahulu sebab kenyataannya ramai yang tidak bersedia untuk melangkah tetapi telah melompat, akhirnya jatuh terjerumus dan tidak jumpa akar berpaut tatkala cuba mendaki naik.

Berkahwin itu indah dan nikmat bagi yang benar2 mengerti tuntutan2nya. Berkahwin itu menjanjikan pahala tidak putus2 bagi yang menjadikannya gelanggang untuk mengukuhkan iman, mencintai Tuhan dan menjadikan syurga sebagai matlamat. Berkahwin itu sempadan dari ketidaksempurnaan insan kepada kesempurnaan insan - bagi yang mengetahui rahsia2nya.
Berkahwinlah anda demi Tuhan dan Nabi-Nya, bukan berkahwin kerana perasaan dan mengikut kebiasaan. Jodoh usah terlalu dirisaukan, tiba masanya ia akan datang menjemput, namun perlu juga anda membuka lorong2nya agar jemputan itu mudah sampai dan tidak terhalang. "

--Kadang2 Allah sembunyikan matahari..Dia datangkan petir dan kilat..kita menangis dan tertanya-tanya,kemana hilangnya sinar..Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi

"Berilah hatimu hanya untuk Allah, pasti Allah temukan padamu pemilik terbaik. Hamparkan masamu seluasnya hanya untuk Allah, pasti Allah aturkan seluruh kehidupanmu sebaik-baiknya!"

Saturday, June 30, 2007

:: [Isteri Yang Solehah] ::

Adapun orang yang beriman dengan iman yang benar, yang telah berjanji dengan Allah untuk bekerja di jalan da'wah, maka sesungguhnya dia akan beriltizam dengan Sunnah Rasulullah saw, lalu dia berikhtiar sebaik-baiknya untuk memilih isteri yang solehah, yang akan menolongnya melaksanakan tugasnya di dalam urusan da'wah Islam dan bukan merintangi aktivitinya.
Isteri inilah yang akan bekerjasama dan membentuk zuriat (generasi) yang baik untuk menjadi penyejuk mata dan menggembirakan hati. Anak ini nanti yang akan memuliakan agama Allah dan membangun Daulah Islamiyah di muka bumi. Alangkah baik dan indahnya doa hamba Ar-Rahman yang terlukis di dalam Al-Qur'an: "Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami dari isteri-isteri kami dan keturunan kami sebagai penyenang hati (kami), dan jadikanlah kami sebagai imam bagi orang-orang yang bertaqwa." (Al-Furqan: 74)
Oleh kerana itu, dia bersama dengan isterinya dan anak-anaknya senantiasa berada di atas jalan da'wah ini. Dia bersama keluarganya dan jamaah Islam berjalan terus di atas jalan da'wah dan menjadi qudwah hasanah, (contoh teladan yang baik). Sebagai keluarga Islam mithali (teladan) dan menjadi tiang yang teguh untuk membangun masyarakat Islam.
Kita telah melihat dalam sejarah da'wah Islam di masa lalu dan di zaman moden ini, banyak isteri-isteri solehah yang telah menunjukkan jasa-jasa yang besar dan gemilang, menjadi pembantu, penyokong dan pendorong suaminya. Contoh paling ideal dan paling istimewa dari isteri solehah ini ialah as-Sayidah Khadijah, ummul Mu'minin pertama dan utama. Sumber ummat Islam ini tidak pernah kering dari kebaikan sepanjang masa.
Dapat juga disaksikan pada zaman moden ini berapa banyak contoh dan teladan yang indah dan istimewa dari isteri-isteri Muslimah solehah, yang sabar dan tabah menanggung penderitaan bertahun-tahun bahkan berpuluh-puluh tahun berhadapan dengan berbagai bentuk gangguan, gugatan dan penyiksaan, yaitu berupa gangguan jiwa dan perasaan tatkala suami-suami mereka dipaksa masuk penjara yang gelap gulita dan penuh penyiksaan yang kejam dan sengsara.
Namun isteri-isteri solehah itu menerima segala-galanya dengan redha dan gembira dengan mengharapkan keredhaan Allah, bahkan mereka tegak dan melindungi, mendidik, mengurus anak-anak mereka, dan memenuhi segala keperluan hidup mereka tanpa henti dan jemu, di samping itu mereka senantiasa menenangkan hati suami mereka.
Ada pula sebahagian dari isteri solehah itu dimasukkan ke dalam penjara yang gelap gulita dan ke dalam tahanan penuh dengan berbagai gangguan dan penyiksaan. Namun mereka tetap tabah dan bersabar serta redha menanggung yang demikian itu tanpa lari dari jalan da'wah dan tidak pernah beranjak dari jihad dan perjuangan Islam.
[Tariqud-Da'wah - Utz. Mustafa Masyhur]

Ada Apa Dengan Marah...?

Assalamualaikum wrt.....

Diriwayat daripada Abu Hurairah r.a. bahawa seorang lelaki meminta nasihat daripada Nabi s.a.w. katanya, "Berilah wasiat kepadaku." Sabda s.a.w ,'“Janganlah engkau marah.” Lelaki itu mengulangi (permintaannya) beberapa kali. Rasulullah s.a.w. tetap bersabda, "Janganlah engkau marah." (Hadis Riwayat al-Bukhari)

Marah adalah sifat semula jadi yang ada pada semua orang, antara mereka ada yang cepat marah dan ada yang lemah lembut. Marah bukanlah suatu sifat yang boleh dibuat serta merta, malah ia biasanya didahului sesuatu yang boleh menyebabkan seseorang itu marah, perasaannya memberontak dan akan bertindak kasar. Seseorang yang sedang marah akan hilang kewarasan fikirannya. Pertimbangannya sudah hilang, lidahnya asyik memaki hamun dan mengejek-ejek. Kadang-kadang perasaan marah berlanjutan sehingga menimbulkan permusuhan antara keluarga dan sahabat handai, dan lebih aneh lagi ada orang boleh berkelahi dengan benda-benda yang tidak berakal.

Perasaan marah dapat diatasi dengan mengikuti beberapa panduan yang ditunjukkan oleh Islam, iaitu:

1. Hendaklah melatih diri dengan akhlak yang mulia seperti sabar, lemah lembut, berhati-hati dalam membuat keputusan. Sifat ini hendaklah berpandu kepada contoh yang paling baik iaitu contoh yang ditunjukkan oleh Rasulullah s.a.w terutamanya contoh yang terdapat dalam Sunnahnya yang bersifat amali. Hendaklah mengawal dan menguasai diri ketika didatangi perasaan marah, iaitu dengan mengingati akibat buruk yang akan menimpa dan kelebihan pahala orang yang menahan marah serta memaafkan sahaja seseorang melakukan kesalahan yang menyebabkan dia marah, firman Allah S.W.T: "…Dan orang yang menahan kemarahan-nya, dan orang-orang yang memaafkan kesalahan orang. Dan (ingatlah) Allah mengasihi orang-orang yang berbuat perkara-perkara yang baik." (Ali Imran3-134)

2. Memohon kepada Allah supaya menjauhkannya daripada syaitan yang dilaknat. Panduan ini dinyatakan didalam Al-Quran melalui firman Allah S.W.T.: "Dan jika engkau dihasut oleh sesuatu hasutan daripada syaitan, maka mintalah perlindungan kepada Allah, sesungguhnya Allah Amat Mendengar lagi Amat Mengetahui." (al-A'raf 7:200)

3. Meninggalkan tempat yang menyebabkan seseorang itu marah. Sabda Baginda: "Apabila seseorang kamu marah, sedang dia berdiri, maka duduklah, jika marahnya berhenti (maka baiklah) jika belum, maka hendaklah dia berbaring." (Abu Daud)

4. Mengambil wuduk, sabda Nabi s.a.w.: "Sesungguhnya marah itu dari syaitan. Syaitan itu dijadikan daripada api,apabila kamu marah, maka hendaklah dia mengambil wuduk." (Abu Daud)

Oleh kerana besarnya bahaya marah, Nabi s.a.w. melarang keras seseorang daripada marah, dengan menyifatkan orang yang berjaya menahan diri daripada perasaan marah sebagai pahlawan yang berani. "Bukannya kuat (kerana dapat mengalahkan orang) dengan bergusti, tetapi kekuatan sebenarnya ialah orang yang dapat mengawal dirinya ketika marah." (Al-Tirmizi).

Tuesday, May 22, 2007

PAS Terus Melangkah Ke Hadapan

KUALA LUMPUR, 21 Mei (Hrkh)- Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato' Nik Aziz Nik Mat sebentar tadi merasmikan bangunan Pejabat Agung PAS yang baru di Jalan Raja Laut dekat sini sebagai mercu tanda baru bagi membuktikan komitmen PAS untuk terus unggul di persada politik negara. Majlis yang penuh dengan gilang gemilang tersebut dihadiri oleh Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, Penasihat Parti Keadilan Rakyat, Dato' Seri Anwar Ibrahim, Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasharudin Mat Isa, wakil-wakil NGO dan kedutaan asing.

Hari ini Bangunan PAS yang terletak di tengah-tengah nadi bandaraya Kuala Lumpur dengan secara rasminya diisytiharkan sebagai asas penggerak Islam dan demokrasi dalam negara.

Sunday, May 20, 2007

:: [ Sejenak Merenung Kalamullah ] ::

Berkata Saidina Umar Al-Khattab r.a
"Besarkanlah Kitabullah (Al-Quran Al-Karim)".

Suatu hari Ibnu Mas'ud didatangi oleh seorang pemuda yang membawa Al-Quran yang dihias dengan emas, maka berkata Ibnu Mas'ud; Sesungguhnya sebaik-baik perhiasan bagi Al-Quran ialah membacanya dengan betul (tajwid yang tepat)".

:: [ Renungan Kalamullah ] ::

Dan Muhammad itu tidak lain hanyalah seorang Rasul yang sudahpun didahului oleh beberapa orang Rasul (yang telah mati atau terbunuh). Jika demikian, kalau ia pula mati atau terbunuh, (patutkah) kamu berbalik (berpaling tadah menjadi kafir)? Dan (ingatlah), sesiapa yang berbalik (menjadi kafir) maka ia tidak akan mendatangkan mudarat kepada Allah sedikitpun; dan (sebaliknya) Allah akan memberi balasan pahala kepada orang-orang yang bersyukur (akan nikmat Islam yang tidak ada bandingannya itu).

Ali Imram : 144

Kemudian apabila mereka melupakan apa yang telah diperingatkan mereka dengannya, Kami bukakan kepada mereka pintu-pintu segala kemewahan dan kesenangan, sehingga apabila mereka bergembira dan bersukaria dengan segala nikmat yang diberikan kepada mereka, Kami timpakan mereka secara mengejut (dengan bala bencana yang membinasakan), maka mereka pun berputus asa (dari mendapat sebarang pertolongan).

Al An'am : 44

Pada hari kamu melihat (peristiwa-peristiwa yang mengerikan) itu, tiap-tiap ibu penyusu akan melupakan anak yang disusukannya, dan tiap-tiap perempuan yang mengandung akan gugurkan anak yang dikandungnya; dan Engkau akan melihat manusia mabuk, padahal mereka sebenarnya tidak mabuk, tetapi azab Allah amatlah berat, mengerikan.

Al-Hajj : 2

Aku bersumpah Dengan hari kiamat;
Dan Aku bersumpah Dengan "Nafsul Lawwaamah" (bahawa kamu akan dibangkitkan sesudah mati)!
Patutkah manusia (yang kafir) menyangka Bahawa Kami tidak akan dapat mengumpulkan tulang-tulangnya (dan menghidupkannya semula)?
Bukan sebagaimana Yang disangka itu, bahkan Kami berkuasa menyusun (dengan sempurnanya Segala tulang) jarinya, (tulang Yang lebih Halus dari Yang lain).
(kebenaran itu bukan tidak ada buktinya), bahkan manusia (yang ingkar) sentiasa suka hendak meneruskan perbuatan kufur dan maksiat (di sepanjang hayatnya, sehingga ia tidak mengakui adanya hari kiamat).
Dia bertanya (secara mengejek): "Bilakah datangnya hari kiamat itu?"
Maka (Jawabnya: hari kiamat akan datang) apabila pemandangan menjadi terpendar-pendar (kerana gerun takut),
Dan bulan hilang cahayaNya,
Dan matahari serta bulan dihimpunkan bersama,
(maka) pada hari itu, berkatalah manusia (yang ingkarkan hari kiamat): "Ke manakah hendak melarikan diri?"
Tak usahlah bertanya demikian! tidak ada lagi tempat perlindungan!
Pada hari itu, kepada Tuhanmu lah sahaja terserahnya ketetapan Segala perkara.
Al-Qiyamah : 1-12

Saturday, May 19, 2007

:: | Putera Puteri | ::


Engkau bagaikan mutiara berharga Dalam sepi kau penyeri Dalam duka kau penawar Hadirmu menyinari rumahtangga Mengapa harus derita yang kau cari Maruah kau pertaruhkan Masa depan kau gadaikan Mengalir airmata ayahbonda

Oh remaja harapan keluarga Putera puteri negara Pewaris nusa bangsa dan agama Kembalikanlah nilai harga dirimu Agar sempat kau tahu Sejuk hati ibu yang melahir dan mendidikmu

Bangkitlah oh puteraku Dari lena yang panjang Berjuang bagai perwira yang berjasa Bangunlah oh puteriku Dari mimpi yang palsu Pelihara maruah dan agamamu
PadaMu Tuhan Doa kami panjatkan Teguhkanlah keimanan Tetapkanlah pendirian Putera puteri harapan masa depan

Lagu / Lirik : Amin INTEAM
*Untuk mendengar sila klik play pada pemain yang berada di bahagian kiri laman ini.

Sunday, May 13, 2007

:: [ Selamat Hari Lahir Bonda ] ::

Tiada yang lebih indah selain memiliki ibu semulia mu
Tiada yang menggembirakan melainkan di pelukan mu
Bonda biar ku tabur wang berjuta,
Biar ku petik bulan dan bintang
Tiada dapat aku membalas segala jasa dan pengorbanan suci mu...
Hanya ku panjatkan doa pada Ilahi
Semoga dirimu senantiasa di bawah Petunjuk
dan hidayah dari Tuhan.
Semoga Allah melimpahkan ketenangan dan kebahagiaan buat mu
Bonda...Selamat Hari Lahir Bonda.
`Ya Allah, Kau kasihanilah bondaku, sebagaimana dia mengasihaniku sejak kecilku`
Ameen Ya Rabbal 'Alameen

Friday, May 4, 2007


Sebuah album berkonsep dari inteam yang bertemakan kehidupan sejak lahir hingga ke saat-saat kematian kini telah berada di pasaran. Album yang memuatkan bacaan Al-Quran oleh Inteam, Zikir dan Doa secara acapella, bacaan madah dan sketsa ini turut memuatkan tujuh buah lagu baru dan lama yang dirakam semula. Album ini turut menampilkan saudara Hisyam Ahmad yang pernah menganggotai Inteam suatu masa dahulu dalam empat buah lagu. Album Inteam kali ini lebih memfokuskan kepada konsep muzik tradisional, walaubagaimanapun turut memuatkan nasyid yang berkonsep pop dan ballad. Dapatkan segera album yang unik ini dengan harga yang sangat berpatutan. !!!
p/s = Sesiapa yang dah dengar atau dah sampai pasaran kat mesir ni bagitahu ok...ana nak beli....

MAHASISWA NEGARA: KUMPULAN PENDESAK TERBAIK

Oleh : Mior Isfandy Mior Azizan
Mahasiswa, Usul Fiqh & Sains Politik
Universiti Islam Antarabangsa Malaysia
____________________________

Sebagai sebuah entiti penting dalam komuniti masyarakat di Malaysia, mahasiswa seharusnya memainkan peranan penting dalam membawa agendanya yang tersendiri. Mahasiswa adalah satu bentuk kumpulan pendesak yang mungkin bersifat promotional group atau protective group.

Promotional Group merujuk kepada sebuah kumpulan yang mempromosikan agendanya yang tersendiri untuk mendapatkan respon dari pelbagai pihak supaya bersama-sama dengan mereka untuk memperjuangkan sesuatu isu. Contohnya seperti, Kumpulan Anti Pembiakan Nuklear, Gabungan Pemulihan Demokrasi dan Badan Bertindak Tuntut Biasiswa.

Manakala, Protective Group pula dapat didefinisikan kepada sebuah kumpulan yang ditubuhkan untuk memberikan jaminan atau perlindungan dan menjaga kebajikan ahli-ahlinya disamping menunjukkan satu kesatuan. Contohnya seperti, Kumpulan Mahasiswa Elit, Majlis Perundingan Mahasiswi Nasional dan Persatuan Mahasiswa Generasi Baru. Jika dilihat dari aspek ini, memang jelas bahawa mahasiswa bukanlah satu platform politik yang mempunyai nafsu yang besar untuk menakluk kerajaan tetapi ia sebuah kumpulan pendesak yang mempunyai agenda yang tersusun bagi memastikan ia sentiasa releven dan dirasai kewujudannya oleh rakyat.

Sehubungan dengan itu, ia seharusnya diberikan ruang yang luas untuk bergerak kerana ia dijamin dari aspek demokrasi dan kebebasan. Mahasiswa sepatutnya lebih lantang kerana sifatnya sebagai kumpulan pendesak. Maka, sasaran klimaksnya adalah, kumpulan mahasiswa ini harus menjadi second opinion dalam masyarakat selepas golongan akademik atau parti politik. Kumpulan mahasiswa ini tidak harus selalunya menempel dengan agenda parti politik tetapi terus memacu slogan dan tindakan yang lahir dari vacum akademiknya dan kapasitinya. Ia harus lebih banyak menilai isu daripada menghentam buta sesuatu isu. Oleh sebab itu, mahasiswa harus keluar dari atmosfera yang beku, berkedap dan tertutup. Lantas cuba untuk menerobos satu sempadan, berfikir di luar kotak dan bergerak lebih dinamis.

Mahasiswa harus berbangga sekiranya mereka mampu memberikan model penyelesaian masalah seperti isu kebejatan moral di peringkat pelajar, isu perbezaan jurang ekonomi yang tinggi, isu pemurnian demokrasi, isu pembangunan dunia ketiga dan sebagainya. Mahasiswa tidak harus menumpukan kepada badan-badan rasmi mahasiswa yang seolah-olah mendiamkan diri di puncak kuasa tetapi cuba untuk mencari saluran-saluran lain yang boleh membentuk momentum seterusnya memandu minda dan mobilasi masyarakat.

Kita juga berharap supaya pihak-pihak lain tidak melabelkan dengan mudah sesebuah organisasi pelajar kerana ia boleh menyekat kesuburan intelektual dan daya juang mahasiswa.

Disediakan oleh,
Mior Isfandy Mior Azizan
Mahasiswa,Usul Fiqh dan Sains Politik,
Universiti Islam Antarabangsa Malaysia.

My Sweet Niece (",) Najwa & My_Sarah

:: [ Siti Maisarah Bt Mohd Azhar ] ::

:: [ Siti Najwa Bt Mohd Azhar ] ::

Salam Imtihan Buat Semua

Bila engkau memandang segalanya dari Tuhanmu, yang mencipta segalanya, yang menimpakan ujian, yang menjadikan sakit hatimu, yang membuatkan keinginanmu terhalang serta menyusahkan hidupmu...pasti akan damailah hatimu kerana masakan Allah sengaja mentakdirkan segalanya untuk sesuatu yang sia-sia,b ukan Allah tidak tahu deritanya dan retaknya hatimu...akan tetapi mungkin itulah yang Dia mahu kerana Dia tahu hati yang sebeginilah yang selalunya lebih lunak dan mudah untuk dekat dan akrab padaNya.... Sempena Imtihan yang bakal tiba ini, hambo ingin memohon jutaan kemaafan jika ada melakukan kesalahan dan kesilapan secara sengaja atau tidak sengaja..Wassalam.. Mudahan Kejayaan milik kita semua.. amin.

Wednesday, May 2, 2007

To All My Friends

"PeRSaHaBaTaN YaNg SeJaTi aKaN MeMBaWa KeRiNDuaN YaNg aBaDi. SeSuNgGuHnYa PeRSaHaBaTaN iTu LeBiH uNgGuL DaRi PeRCiNTaaN, TaNPa PeRSaHaBaTaN PeRCiNTaaN aKaN BeRaKHiR TeTaPi TaNPa PeRCiNTaaN, PeRSaHaBaTaN BoLeH KeKaL. oLeH iTu HaRGaiLaH PeRSaHaBaTaN YaNg TeRJaLiN. HaNTaRLaH PeSaNaN iNi KePaDa oRaNg YaNg aNDa TiDaK aKaN LuPa DaN HaNTaRKaN JuGa KePaDa oRaNg YaNg MeNgHaNTaR PeSaNaN iNi JiKa aNDa MeNgHaRGai PeRSaHaBaTaNNya. iNi aDaLaH PeSaNaN PeNDeK uNTuK MeNyaTaKaN YaNg aNDa SeNTiaSa MeNgiNGaTiNya. KaLaU aNDa TiDaK MeNgHaNTaR PeSaNaN iNi, BeRMaKNa aNDa SuDaH MeLuPaKaN KaWaN-KaWaN aNDa. aMBiLLaH SeDiKiT MaSa uNTuK MeNgiNGaTi KaWaN-KaWaN yG SeNTiaSa MeMBeRi SoKoNgaN uNTuK aNDa"

Wednesday, April 25, 2007


Firman Allah SWT :

" ولا تقتلوا أنفسكم إن الله كان بكم رحيما "

“Dan janganlah kamu membunuh dirimu, sesungguhnya Allah Maha Penyayang”

Surah an-Nisa’, ayat 29.

Sabda Nabi SAW daripada Abu Hurairah R.A, yang bermaksud : “Sesiapa yang membunuh diri dengan meminum racun, maka racun itu akan tetap berada di tangannya dan diminumnya dalam neraka jahannam”

Sahabat-sahabat seakidah dan seagama yang ana kasihi sekalian…Realiti kita melihat hari ini rata-rata masyarakat mengaggap merokok itu adalah satu tabiat, trend, budaya & cara hidup yang terkehadapan. Tidak ada rasa berdosa, bersalah, malu sekiranya merokok. Di atas dasar rasa kasih-sayang, amanah ilmu & tanggugjawab terhadap agama, saya cuba berkongsi tulisan & maklumat ini bersama sahabat-sahabat sekalian.

FATWA HARAM MEROKOK

Berikutan daripada penegasan ayat ALLAH SWT dan hadis Nabi SAW yang disepakati oleh para ulama’ jelas kepada kita tentang pengharaman merokok. Sehubungan dengan itu, pada 23 Mac 1995, Muzakarah Majlis Fatwa Kebangsaan ke-37 telah meluluskan fatwa pengharaman merokok. Di samping itu juga, Sheikh Abdullah al-Mishad juga telah mengeluarkan fatwa pengharaman merokok. Beliau merupakan Pengerusi Jawatankuasa Fatwa al-Azhar.

Apa yang perlu kita tahu tentang rokok??

SEBATANG ROKOK MENGANDUNGI:


METOPRENA : Bahan kimia yg digunakan utk menghapuskan kutu pada binatang peliharaan.


BENZOPIRENA : Bahan kimia yg menyebab kanser yang paling bahaya dalam dunia.


ARSENIK : Racun pembunuh. Menjadikan bibir anda melecur & pernafasan berbau busuk.


ASETON : Merupakan salah satu ramuan aktif dlm penanggal pengilat kuku.


PLUMBUM : Racun yg menyebabkan kerencatan pertumbuhan badan. Menyebabkan muntah-muntah & merosakkan otak.


FORMAL DEHID : Menyebabkan kanser, merosakkan paru-paru, kulit & system penghadaman. Bahan pengawet manyat.


BENZENA : Kimia penyebab kanser. Bahan yg digunakan utk membuat racun makhluk perosak.


KADMIUM : Ia menyebabkan kerosakan pada hati, buah pinggang & otak.


BUTANA : Bahan mudah terbakar. Salah satu komponen utama petrol.


*ROKOK DAN SHISYA MUDHARATNYA ADALAH SAMA SHJ.

Saturday, April 21, 2007


`Barangsiapa yang kesukaran hajatnya maka hendaklah ia memperbanyakakkan berselawat ke atas ku. Kerana sesungguhnya selawat boleh menghilangkan susah, sedih dan kesukaran serta melapangkan rezeki dan menyebabkan tercapai semua hajat' - Hadith Rasulullah SAW
******************************************
Tiba-tiba dari luar pintu terdengar seorang yang berseru mengucapkan salam. "Bolehkah saya masuk?" tanyanya. Tapi Fatimah tidak mengizinkannya masuk, "Maafkanlah, ayahku sedang demam," kata Fatimah yang membalikkan badan dan menutup pintu.


Kemudian ia kembali menemani ayahnya yang ternyata sudah membuka mata dan bertanya pada Fatimah, "Siapakah itu wahai anakku?"

"Tak tahulah ayahku, orang sepertinya baru sekali ini aku melihatnya," tutur Fatimah lembut.


Lalu, Rasulullah menatap puterinya itu dengan pandangan yang menggetarkan. Seolah-olah bahagian demi bahagian wajah anaknya itu hendak dikenang.
"Ketahuilah, dialah yang menghapuskan kenikmatan sementara, dialah yang memisahkan pertemuan di dunia. Dialah malakul maut," kata Rasulullah.


Fatimah pun menahan ledakkan tangisnya. Malaikat maut datang menghampiri, tapi Rasulullah menanyakan kenapa Jibril tidak ikut sama menyertainya. Kemudian dipanggilah Jibril yang sebelumnya sudah bersiap di atas langit dunia menyambut ruh kekasih Allah danpenghulu dunia ini.


"Jibril, jelaskan apa hakku nanti di hadapan Allah?" Tanya Rasulullah dengan suara yang amat lemah. "Pintu-pintu langit telah terbuka, para malaikat telah menanti ruhmu. Semua syurga terbuka lebar menanti kedatanganmu," kata Jibril. Tapi itu ternyata tidak membuatkan Rasulullah lega, matanya masih penuh kecemasan. "Engkau tidak senang mendengar khabar ini?" Tanya Jibril lagi. "Khabarkan kepadaku bagaimana nasib umatku kelak?"


"Jangan khawatir, wahai Rasul Allah, aku pernah mendengar Allah berfirman kepadaku: 'Kuharamkan syurga bagi siapa saja, kecuali umat Muhammad telah berada didalamnya," kata Jibril.


Detik-detik semakin dekat, saatnya Izrail melakukan tugas. Perlahan ruh Rasulullah ditarik. Nampak seluruh tubuh Rasulullah bersimbah peluh, urat-urat lehernya menegang. "Jibril, betapa sakit sakaratul maut ini." Perlahan Rasulullah mengaduh. Fatimah terpejam, Ali yang di sampingnya menunduk semakin dalam dan Jibril memalingkan muka.


"Jijikkah kau melihatku, hingga kau palingkan wajahmu Jibril?" Tanya Rasulullah pada Malaikat pengantar wahyu itu. "Siapakah yang sanggup, melihat kekasih Allah direnggut ajal," kata Jibril.


Sebentar kemudian terdengar Rasulullah memekik, kerana sakit yang tidak tertahankan lagi. "Ya Allah, dahsyat nian maut ini, timpakan saja semua siksa maut ini kepadaku, jangan pada umatku."Badan Rasulullah mulai dingin, kaki dan dadanya sudah tidak bergerak lagi. Bibirnya bergetar seakan hendak membisikkan sesuatu, Ali segera mendekatkan telinganya.
"Uushiikum bis shalati, wa maa malakat aimanukum, peliharalah shalat dan peliharalah orang-orang lemah di antaramu." Di luar pintu tangis mulai terdengar bersahutan, sahabat saling berpelukan.


Fatimah menutupkan tangan di wajahnya, dan Ali kembali mendekatkan telinganya ke bibir Rasulullah yang mulai kebiruan.
"Ummatii, ummatii, ummatiii?" - "Umatku, umatku, umatku" Dan, berakhirlah hidup manusia mulia yang memberi sinaran ke seluruh alam itu. Kini, mampukah kita mencintainya seperti mana baginda mencintai kita?

Saturday, April 14, 2007

Dalam Kenangan

Dalam Kenangan... (Atas) Ketika di KLIA September 2004. (Bawah) Bersama Adik Beradik ( Ibu & Bapa Saudara Saya) Sebelah Abah. Al-Fatihah Buat :

1) Abdul Rahman Bin Hamid - Telah kembali ke Rahmatullah pada 20 Jun 2006.

2) Abdul Halim Bin Hamid - Telah kembali ke Rahmatullah pada 12 April 2007.

A l - F a t i h a h . . .

Friday, April 13, 2007

Allah Lebih Dahulu Menyayanginya...

Semalam, dalam entry saya yang terakhir, saya telah memaparkan berkenaan penyakit yang dialami olehbapa saudara saya, Abdul Halim Hamid. Beliau yang mengidap sakit jantung sejak beberapa tempoh yang sudah kini telah lebih dahulu pergi mengadap kekasihnya, Allah SWT.
"Sesungguhnya dari Allah kita datang, dan kepada Allah jua tempat kita kembali"
Pemergiannya kali ini adalah buat selamanya. tidak mungkin kami akan dipertemukan sekalilagi di dunia yang sementara dan tidak kekal ini. Pun begitu saya berdoa semoga roh beliau ditempatkan di kalangan hamba-hambaNya yang soleh. Al-Fatihah...
#Buat sahabat2 yang budiman, saya pohon kepada semua sedekahkan bacaan Al-Fatihah kepada beliau...Al-Fatihah...serta doakan semoga rohnya dicucuri rahmat Allah Jalla Wa'ala. Ameen.


KUALA LUMPUR, 12 April (Hrkh) - Setelah terbabit dalam beberapa insiden yang memalukan Islam dan umatnya, Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) meneruskan rekod dan imej buruknya dengan bertindak mendakwa guru-guru agama di sekitar Selangor yang menyampaikan kuliah tanpa tauliah walaupun mereka mempunyai kelulusan dari universiti dan pusat pengajian yang diiktiraf.

Terbaru dua guru agama Azrulkhakim Suradi dan Abd Rasid Abd Ghani masing-masing berusia 31 tahun telah ditahan oleh penguatkuasa Jais sewaktu mengadakan kuliah pengajian dan akan dihadapkan ke mahkamah syariah bagi beberapa pertuduhan yang disenaraikan oleh Jais.
Berita penuh sila klik di sini

Thursday, April 12, 2007

Sungguhkah kita cinta pada Allah? Atau sekadar lafaz manis di bibir?
Sayyidatina Aisyah bertanya kepada Rasulullah: "Wahai Rasulullah,apa adakah nanti umatmu yang dapat masuk Syurga tanpa Hisab?" Jawab Baginda: "Ada,iaitu orang yang mengenang-ngenang dosanya lalu dia menangis."

Bersatu Hati Mohon Kesejahteraan

Dua tiga hari yang lalu saya menerima pesanan ringkas dari Malaysia mengatakan bapa saudara saya, Abdul Halim Hamid dimasukkan ke wad kecemasan dek kerana mengalami penyakit jantung yang kritikal. Terpana saya seketika. Terimbau saat manis ketika kali terakhir kami bersama. Iaitu ketika kami di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur [KLIA], 13 Januari 2007 yang lalu. Tak terjangka semua ini berlaku.

Hari ini doktor memanggil semua ahli keluarga terdekat supaya bersiap siaga terhadap sebarang kemungkinan yang bakal berlaku. Saya dimaklumkan semalam seluruh ahli keluarga berkumpul di rumah abah. Mereka menunaikan solat hajat, rukuk, sujud, zikir dalam rentak yang sama. Penuh khusyuk rebah menghadap Yang Esa. Disusuli dengan bacaan Yaasin. Bersatu Hati memohon kesejahteraan.

"YA Allah Tuhan yang Maha Pengasih,
Kami berkumpul di hadapanMu
Kami bersatu keHadratMu
Dengan seribu satu harapan
Dengan niat yang tidak terlafaz
Dengan hati yang sayu di bening malam

YA Allah
KepadaMU kami semua akan kembali
Jadikanlah tempat kembali kami di sisiMu
Jadikanlah akhir nafas kami lafaz La Ilaha Illallah
Masukkan kami dalam golongan
yang Kau redhoi...

#Saya memohon kepada seluruh sahabat dan sahabiah agar doakan bapa saudara saya, doakan kesejahteraan beliau.

Friday, April 6, 2007

Sebaik-baik Perhiasan Dunia Ialah Wanita Solehah

Mujahidah sejati * Intan permata mutiara mahkota * Seindah pelangi di cakerawala

Menghiasi taman indahnya permai * Mujahidah sejati

Engkaulah serikandi pembela agama * Peribadi solehah hiasan diri

Subur dengan iman dan ketaqwaan * Mujahidah sejati akhirat utama

Kerana dunia bukan pilihannya * Mujahidah sejati hatinya berbeza

Kerana diasuh iman dan taqwa * Mujahidah sejati

Berbekal al-quran dan as-sunnah * Bersulam pengorbanan

Bisa menggegarkan isi dunia * Mujahidah sejati

Terus subur mekar mewangi * Seindah suria menerangi bumi

Harapan ummah yang abadi * Mujahidah sejati

Menyoroti langkah Khadijah, Aisyah, Fatimah

Menjadi muqarrabin * Bermujahadah, merebut cintaDan kasih Allah

Paras rupa bukannya ukuran * Nilainya sama di sisi Tuhan

Cuma ibadah yang membezakan * Wanita solehah di sisi Tuhan

Berhati-hatilah hasutan dunia * Kerana ia merbahaya

Jangan dibiarkan ia bertakhta * Dalam diri dengan dosa-dosa

Wednesday, April 4, 2007

No Title....

Petang tadi saya mengikuti kelas tahun tiga yang dianjurkan oleh DPMMS di Dewan Ibnu Jazari. Memang inilah agenda DPMMS saban tahun sejak berzaman lagi. Memberi kebajikan kepada ahli. Cuma kadang-kadang ahli sering menuding jari mengatakan DPM tak buat program...asyik-asyik usrah...usrah, usrah. Pengalaman setahun saya berada di sof kepimpinan DPM, kata-kata begini sudah lali dan telah sebati dengan saya. Walaupun hakikatnya terlalu banyak agenda yang telah dan akan DPM jalankan. Selebihnya terserah kepada ahli samada nak committe ataupun tidak.

Saya tidaklah bercadang untuk membicarakan tentang DPM, tetapi saya tertarik dengan kata-kata taujihat yang telah disampaikan oleh Syeikh Muhammad Abdun Nabi dalam liqa' petang tadi. Segalanya bermula bila seorang dari kalangan kami menanyakan tentang imtihan takhalluf Sabtu depan. Soalannya, Najah ke? Di kalangan kami memang maaruf bahawa kata-kata spontan itu adalah sekadar untuk meminta doa dari syeikh. Walaupun hakikatnya sesiapapun tahu kalau berusaha insyaAllah berjaya. Itulah hukum alam. In Tazakir Tanjah.

Jadi, sebenarnya kalau nak berjaya kenalah berusaha. Mana mungkin seseorang yang ingin menuju ke syurga tetapi melakukan amalan-amalan ahli neraka. Tuntas, analoginya sangat mudah. Yang berusaha ~ berjaya!

Kepada sahabat-sahabat yang ada takhalluf, sama-sama kita berdoa mudahan kejayaan milik kita semua. Ameen Ya Rabbal Alameen.

Monday, April 2, 2007

GRADUAN AL AZHAR: MENTAJDID KESEDARAN KE ARAH MEMPERKASAKAN DAKWAH

Timbul beberapa persoalan secara spontan apabila membaca tajuk artikel ini antaranya;
1. Mengapa graduan al Azhar?
2. Untuk apakah ditajdidkan kesedaran?
3. Bagaimanakah Azhari boleh memperkasakan dakwah?

Justeru artikel ini cuba menghuraikan jawapan-jawapan yang munasabah kepada persoalan-persoalan tersebut. Ternyata biarpun tampak soalan-soalan ini ringkas dan mudah, namun dalam huraian jawapannya tersirat koreksi dan harapan khusus buat Azhariyyun yang merupakan subjek utama dalam tulisan ini.

Mengapa graduan al-Azhar?


Al-Azhar dianggap sebagai mercu kesarjanaan dan keunggulan tradisi intelektualisme Islam. Bahkan al-Azhar dianggap sebagai kilang yang melahirkan tokoh-tokoh mithali dalam sektor-sektor utama pembangunan ummah. Biarpun mengalami pelbagai perubahan sejak didirikan pada zaman daulah Fathimiyyah, namun kesarjanaan al-Azhar tetap dekat di hati umat Islam. Tidak keterlaluan, al-Azhar mempunyai nilai tradisi intelektualisme yang setanding dengan institusi seperti Oxford, Sorbounne, Cambridge, Yale dan sebagainya, kalaupun tidak lebih tinggi daripada institusi-institusi tersebut. Salah satu kayu ukur kecemerlangan al-Azhar adalah melihat kepada kualiti graduan yang dilahirkan dan sumbangan yang diberikan terhadap masyarakat. Justeru disebabkan al-Azhar antara menara utama dalam bidang pengajian Islam selain disiplin ilmu yang lain, adalah munasabah membincangkan positioning graduannya dalam konteks pemerkasaan dakwah di Malaysia.

Graduan al-Azhar telah melakarkan tinta emas dalam sejarah kebangkitan umat Islam khususnya dalam abad terakhir alaf yang lepas di tanah air kita. Justeru, generasi ilmuan yang dilahirkan dari rahim al-Azhar sememangnya dilihat berperanan dalam pemerkasaan setiap aspek pembinaan tamadun ummah. Bermula daripada generasi Sheikh Tahir Jalaluddin, Syed Sheikh al-Hadi, Sheikh Salim al-Khalali dan Haji Abbas Mohd Taha sehinggalah generasi tokoh masyarakat mutakhir ini seperti Allahyarham Us Fadzil Mohd Noor, Dato’ Seri Abd Hadi Awang, Dato' Dr Mahmood Zuhdi Abd Majid, Dato’ Nakhaie Ahmad, Us Ahmad Awang dan Us Abd Ghani Shamsuddin (sekadar beberapa nama). Mereka telah menempatkan diri sebagai khazanah berharga dalam pembangunan dakwah di watan yang tercinta ini. Justeru al-Azhari sentiasa menjadi maudhu’ yang penting apabila membincangkan perihal kebangkitan gerakan dakwah di negara kita.

Mengapa kesedaran perlu ditajdidkan ?

Proses tazkirah (peringat-memperingati) adalah suatu yang dituntut malahan menjadi tanggungjawab ke atas setiap muslim bukan sahaja terhadap orang lain tetapi ke atas diri sendiri. Melalui proses ini kita dapat mentajdid (renew) kesedaran dan rasa tanggungjawab kita sebagai khalifah dan hamba Allah di atas muka bumi ini.

Sama ada kita mahu ataupun tidak; sedar ataupun tidak, suara-suara yang mempertikaikan kualiti al-Azhar pada hari ini kedengaran seiring dengan kritikan terhadap ulama’ khususnya daripada sudut keilmuan, sikap dan daya kepimpinan. Sebahagian pengkritik tidak dinafikan sememangnya agak obsess terhadap ulama' dan institusi-institusi agama tetapi tidak sedikit juga kritikan ini dilontarkan oleh pihak yang jujur dan ingin melihat sesuatu penambahbaikan dibuat segera bagi memartabatkan golongan ulama' dan institusi keulama’an. Dalam pada itu, al-Azhar pada hari ini pula seringkali dikaitkan dengan beberapa masalah antaranya masalah sikap ( keras, malas, skeptik terhadap realiti masyarakat ) serta penguasaan ilmu dan bahasa. Masalah-masalah ini bukanlah masalah yang dihadapi oleh golongan Azhari semata-mata, tetapi mendapat perhatian daripada masyarakat kerana graduan-graduan ini lahir daripada tradisi al-Azhar yang cemerlang. Justeru itu kesedaran perlu sentiasa dipugar agar thiqah masyarakat terhadap menara ilmu umat ini tidak terus pudar.

Proses tajdid ini menjadi semakin penting apabila melihat dan menganalisa penyakit dan virus yang berkembang biak dalam masyarakat pada hari ini. Hasil penelitian yang dibuat terhadap dapatan kajian semasa yang mempunyai kaitan langsung dengan perkembangan personaliti masyarakat Melayu, kita akan mendapati beberapa perkara yang amat menggemparkan telah berkembang;

(i) Kebanyakan masyarakat Melayu moden telah dikesan mengidap penyakit psikologi yang agak kronik, penyakit gelisah dan hilang pertimbangan akal yang kemudiannya telah menyebabkan berlaku pelbagai tindakan buruk seperti bunuh diri, menagih dadah dan arak, murtad, bohsia dan mengamalkan free-sex. Kajian ini mendapati punca utama penyakit gelisah ini berlaku adalah akibat dari tindakan tidak menuruti kehendak agama seperti meninggalkan kewajiban sembahyang lima waktu.
(ii) Golongan remaja Melayu yang menjadi pengguna terbesar internet (cyber café) telah dijangkiti ketagihan internet yang agak teruk. Golongan ini didapati menggunakan saluran internet bukannya untuk tujuan pendidikan, tetapi sebagai sumber untuk mendapatkan hiburan yang lebih bebas tanpa kongkongan keluarga yang berupa permainan video games, pornografi, berkenalan (cit-cat) dan mengisi masa lapang dengan kegiatan yang tidak berfaedah.
(iii) Kajian yang mendapati bahawa ikatan dan fungsi keluarga Melayu moden sebagai penjaga dan pendidik emosi anak-anak telah mula terhakis yang kemudiannya menyebabkan pelbagai masalah sosial remaja yang cukup kronik. Berikutan dengan faktor asas ini, golongan remaja Melayu lebih terpengaruh dengan budaya di luar keluarga seperti media massa dan rakan sebaya. Akibat daripada pengaruh media massa, mereka lebih mudah terjerumus dengan hiburan yang mementingkan keseronokan yang melampaui batas, sensasi, glamour dan sindrom kurang tahan iman. Manakala pengaruh rakan sebaya pula menyebabkan mereka terlibat dengan budaya melepak dan pelbagai masalah sosial lain seperti ketagihan dadah, arak, berjudi, menonton video lucah, free-sex, dijangkiti penyakit AIDS dan banyak lagi masalah lain.
(iv) Kelas professional Melayu baru yang dilahirkan melalui dasar pemodenan dan DEB ini tidak menunjukkan paradigma pemikiran yang bersifat rasionalisme, objektifisme dan saintisme seperti yang diharapkan oleh Mahathirisme. Hal ini boleh dirujuk kepada sikap dan trend golongan ini yang dilaporkan telah terjebak dalam krisis mempercayai bomoh, ajaran sesat, kepercayaan occult dan sebagainya, yang biasanya dilakukan oleh masyarakat Melayu tradisional.
(v) Kelas profesional Melayu baru yang kononnya dilahirkan dengan dasar Penswastaan Malaysia telah terlibat dalam jumlah yang besar di dalam krisis pecah amanah, rasuah dan pelbagai kesalahan jenayah perdagangan.

Bagaimanakah sumbangan untuk memperkasakan dakwah?

Golongan Azhari dapat memberikan sumbangan secara berkesan ke arah pemantapan dan pengupayaan gerakan dakwah di tanah air daripada beberapa saluran yang dianggap strategik dan munasabah:

1. Melibatkan diri dalam pertubuhan dan badan dalam masyarakat

Pertubuhan bukan kerajaan (NGO) adalah salah satu wadah yang berupaya untuk mendekati masyarakat khususnya bangsa Melayu yang umumnya terpecah kepada dua blok fahaman politik yang dominan iaitu turut mempengaruhi sektor-sektor lain dalam kehidupan masyarakat. UMNO seringkali dikonotasikan sebagai parti nasionalis-sekular dan PAS sebagai Islamis-konservatif. Stigma ini telah menyebabkan penolakan automatik sebagai sebarang usaha yang melibatkan satu pihak kepada pihak yang lain. Justeru, pemerkasaan NGO dakwah sememangnya dituntut bagi meratakan penyebaran agenda dakwah terhadap seluruh bangsa Melayu.

Kewujudan NGO dakwah yang berwibawa juga sangat penting untuk melihat keberkesanan dakwah terhadap non-muslim. Biarpun sebelum ini sudah wujud agensi dakwah non-muslim seperti PERKIM dan Jabatan Agama negeri-negeri namun secara jelas agensi-agensi ini kelihatan lembap dan tidak bermaya untuk menyampaikan mesej Islam secara efisien dan efektif. Dakwah non-muslim di negara kita sememangnya jauh ketinggalan berbanding dakwah terhadap non-muslim di Singapura dek masalah birokrasi dan political willingness yang tampak mandul.

Menurut Mustafa Kamil Ayub peranan Badan Bukan Kerajaan (BBK) semakin menyerlah peranannya terutamanya dalam fasa pasca reformasi dan perkembangan ini juga mempunyai kaitan dengan perkembangannya di rantau ASEAN dan global. Justeru, keterlibatan dalam NGO seperti PIBG, persatuan belia, persatuan pengguna sehinggalah kolaborasi yang lebih besar dan agresif seperti Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) sememangnya memberikan ruang dakwah yang luas yang tidak dapat disampaikan oleh media dakwah tradisional seperti ceramah dan kuliah.

NGO-NGO Islam harus membuktikan kemampuan mereka bukan hanya sekadar di peringkat keberadaan sahaja tetapi sememangnya boleh menghadirkan kesan yang bermakna terhadap masyarakat. Menurut Dr Chandra Muzaffar, NGO boleh memperkukuhkan usaha mewujudkan masyarakat madani melalui tiga cara iaitu kematangannya berhadapan dengan pemerintah, kepekaan kepada sensitiviti masyarakat berbilang kaum dan kemampuan mengetengahkan program-program yang konkrit.

2. Mempelbagaikan media dakwah

Dalam usaha memantapkan lagi keberkesanan dakwah di negara kita, usaha menambah dan mempelbagaikan media dakwah menjadi satu keperluan. Perlu diakui media dakwah di negara kita masih terhad yang menyebabkan kelompok sasaran tidak mencapah. Mungkin kita boleh belajar sesuatu yang bernilai daripada pengalaman dakwah di Indonesia. Dakwah bukan sahaja disampaikan melalui corong-corong microphone di masjid ataupun di surau sebaliknya melalui web-site, seniman jalanan, novel, puisi, majalah, filem budget murah sehinggalah ke filem box office.

Sememangnya prospek terhadap dakwah di Malaysia masih cerah terutamanya di kalangan anak-anak muda andainya elemen massaging dan packaging diberi nafas baru. Novelis seperti Faisal Tehrani, Zaid Akhtar dan Azizi Abdullah (sekadar menyebut beberapa nama) sememangnya mempunyai khalayak yang besar di kalangan orang muda. Begitu juga majalah kompak Islami seperti Dara dan Nur mempunyai peminat tetap yang besar di kalangan remaja perempuan dan lelaki. Industri nasyid juga tetap mendapat sambutan hangat biarpun genre-genre muzik yang lain mengalami pasang-surut.

Justeru keberanian, kreativiti dan kesungguhan adalah dituntut di kalangan tenaga du’at muda untuk membuka medan-medan dakwah yang baru bagi melebarkan sayap dakwah kepada kelompok yang tidak berasa ‘dipanggil’ sebelum ini.

3. Memantapkankan media dakwah yang sedia ada

Selain mewujudkan dan mempelbagaikan media dakwah, pengisian dan pemantapan media dakwah sedia ada tidak boleh dipandang enteng. Media-media seperti ceramah, kuliah samada di masjid dan surau atupun melalui televisyen, radio dan internet, tulisan/ penerbitan sama ada melalui majalah, surat khabar, jurnal ataupun buku tetap menjadi media dakwah yang berpengaruh dalam masyarakat. Menurut Dr Danial Zainal Abidin, aspek penyelidikan dan pembangunan perlu dirancakkan supaya dakwah Islam sentiasa cukup dengan bahan dan maklumat terkini. Kita terpaksa mengakui, umat Islam amat ketinggalan dalam aspek ini kerana sikap mudah berpuas hati dengan apa yang ada.

Sememangnya aspek penyelidikan menjadi asas kepada peningkatan kualiti ilmiah dalam penyampaian mesej dakwah melalui media masyarakat ini. Justeru graduan al-Azhar yang kebanyakannya daripada bidang pengajian Islam haruslah bijak mengharmonikan kekuatan dalam bidang penyelidikan hukum (usul al fiqh) dengan metodologi penyelidikan sains sosial. Sekiranya kedua-dua metodologi ini dapat dikombinasikan, masyarakat pasti dapat merasai sentuhan ilmiah yang lebih bernilai daripada ceramah, kuliah ataupun tulisan-tulisan dakwah di media massa dan bukan hanya disogokkan dengan lawak jenaka dan tidak kurang hamburan hadis-hadis yang tidak punya autoriti ilmu dan hujah seperti di sesetengah tempat pada hari ini.

4. Keterlibatan dalam gerakan politik Islam secara konstuktif

Sememangnya di dalam Islam tiada pemisahan antara Islam dan politik. Malah, siyasatud-dakwah yang dipraktiskan oleh gerakan Islam di Malaysia telah memberikan impak yang menyeluruh dalam pembangunan masyarakat. Penglibatan Azhari secara aktif dalam wadah gerakan Islam akan menambahkan kekuatan wadah-wadah tersebut yang secara langsung akan menyumbang ke arah pembangunan ummah melalui usaha dakwah yang terancang dan berkesan.

Walaubagaimanapun terjunnya Azhari ke arena politik bukanlah semata-mata atas nawaitu untuk meraih populariti dan diangkat sebagai pimpinan, sebaliknya atas rasa tanggungjawab untuk memperjuangkan Islam dan merealisasikan syariat dalam konteks masyarakat yang plural. Di sinilah akan teruji keilmuan dan kepimpinan Azhari untuk menterjemahkan idealisme perjuangan Islam dalam pendekatan yang berhikmah sesuai dengan realiti Malaysia. Setiap warga gerakan Islam di Malaysia pada hari ini harus berfikir dan bertindak secara berkesan bagi memperlihatkan bahawa Gerakan Islam adalah gerakan massa yang terlibat dalam mainstream masyarakat dan bukannya sebagai sebuah gerakan ataupun parti untuk kelompok ataupun sebahagian tertentu rakyat di negara kita. Faktor inilah sebenarnya yang akan menyerlahkan dinamisme dakwah dalam kancah politik.

Penutup

Azhari sememangnya tidak mempunyai pilihan selain daripada melengkapkan diri menjadi seorang global daie dalam mendepani hambatan-hambatan dakwah dalam dunia pasca globalisasi. Banyak persediaan yang perlu dilakukan sama ada daripada aspek keilmuan, soft skills, daya kepimpinan dan penguasaan terhadap isu-isu semasa bagi merealisasikan cita-cita sebagai pendakwah global. Para Azhari sememangnya boleh melihat kecapaian generasi leluhur yang dilahirkan daripada menara al-Azhar, tetapi sekadar romantis terhadap tradisi generasi terdahulu semata-mata tidak banyak mengubah pandangan masyarakat terhadap Azhari yang semakin lama semakin malap.

Graduan al-Azhar tidak perlu paranoid dengan gertakan-gertakan sosial seperti krisis pengangguran dan sebagainya, sebaliknya memusatkan tumpuan untuk merebut seberapa banyak peluang semasa di perlembahan Nil untuk membina kualiti sebagai pengurus diri dan sistem yang dihormati dan diyakini. Kualiti inilah yang akan memberikan nilai yang tingi terhadap graduan al-Azhar dan boleh memasarkan nilai keintelektualan dan keulamaan yang sememangnya menjadi competitive advantage bagi Azhari berbanding graduan-graduan lain ke dalam setiap sudut dalam pembangunan ummah.


*Artikel ini dipetik daripada Majalah Suara Kampus Edisi Shoubra.

Saturday, March 31, 2007

Fikrah Islamiyyah

Firman Allah SWT :

Wahai orang-orang Yang beriman! masuklah kamu ke dalam agama Islam [dengan mematuhi] segala hukum-hukumnya; Dan janganlah kamu menurut jejak langkah Syaitan; Sesungguhnya Syaitan itu musuh bagi kamu yang terang nyata.

Sabda Nabi Muhammad SAW :

Maksudnya ; "Siapa yang keluar dari Jamaah Islam walaupun sejengkal, sesungguhnya dia telah melepaskan ikatan islam dari lehernya walaupun ia bersolat dan berpuasa serta menyangka dirinya Islam".

Firman Allah SWT :

"Barangsiapa yang tidak berhukum dengan Hukum Allah, maka mereka itulah merupakan orang-orang kafir".

Sabda Nabi Muhammad SAW :

"Barangsiapa yang redho dengan kekufuran maka ia kafir, barangsiapa yang redho dengan kemaksiatan, maka dia juga berbuat maksiat".

Firman Allah SWT lagi :

"Sesungguhnya Allah SWT tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum kecuali kaum itu mengubah nasibnya sendiri".