Tuesday, May 29, 2012

Betulkah PTPTN untuk tanggung kos sara hidup?


Betulkah PTPTN untuk tanggung kos sara hidup?

Baca inti dari kenyataan Menteri Pengajian Tinggi ini disini

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohd Khaled Nordin berkata :


"Tidak seperti negara-negara lain, kerajaan (Malaysia) bagi pinjaman kepada mahasiswa untuk menanggung kos sara hidup, setakat ini tidak ada mana-mana negara yang memberi pinjaman sara hidup kepada mahasiswa dengan jumlah yang tinggi,"

Memanglah tidak ada satu negara lain pun yang memberikan PINJAMAN SARA HIDUP kepada rakyatnya sebab mereka memberi pengajian percuma, malah yuran pengajian tidaklah setinggi di Malaysia, satu semester mencecah ribuan ringgit. Alahai pak menteri oooiiiii…

Kata beliau lagi :

"Satu peratus hanya amaun yang kecil bagi mereka (mahasiswa) untuk membayar kos pengurusan pinjaman itu,"


Kecil? Bagi beliau yang berpendapatan puluhan ribu sebulan mungkin 1% itu kecil. Tetapi bagi graduan yang berpendapatan kurang dari RM3000, 1% itu tinggi. Bagaimana pula yang berpendapatan 1500 atau 2000 sahaja sebulan..? Fikir2kanlah pak menteri ooooiiii..

Dalam pada itu, susulan Debat Sinar Selasa lalu, ramai berpendirian bahawa kemudahan pinjaman PTPTN tidak wajar dimansuhkan, sebaliknya kos pengurusannya iaitu satu peratus harus dihapuskan.

Eh betulka? Rasanya ramai yang setuju dimansuhkan sahaja PTPTN ni… Kembalikan Biasiswa kepada rakyat.
Betulkah PTPTN hanya untuk tanggung kos sara hidup? kalau ikutkan daripada suit itulah mahasiswa bayar yuran pengajian dan duit buku semua... lepas bayar baki di dalam akaun hanya da lebih kurang rm 1000.. rm1k nak gune dalam tempoh 5-6 bulan, cukupkah..?
Fikir2kanlah...

No comments: