Thursday, January 3, 2013

Meyakini Masa Depan Adalah Milik Islam


Kerana apa saya amat meyakini bahawa masa depan adalah milik Islam? Kerana : -

1) Allah SWT lah yang menciptakan seluruh makhluk di atas muka bumi ini. Langit, Udara, Darat, Lautan, Tumbuhan, Haiwan, dan Manusia. Justeru Allah lebih mengetahui perjalanan seluruh makhluk2 Nya. Firman Allah Swt bermaksud :

"Tidakkah Allah yang menciptakan sekalian makhluk itu mengetahui (segala-galanya)? Sedang Dia Maha Halus urusan Pentadbiran-Nya, lagi Maha Mendalam Pengetahuan-Nya!"

(Surah Al-Mulk, Ayat: 14)

2) Manhaj Islam yang bersifat Rabbani (elemen Qudus dan penyucian), Universal (Global), Anjal (fleksibel), Syumul dan Menyeluruh ini mampu menguruskan sistem hidup manusia berbanding sistem Kapitalis, Nasionalis, Komunis dan lain-lain.

3) Kegagalan sistem2 ciptaan manusia yang akhirnya berlaku peperangan, pembunuhan dan penindasan sesama sendiri.

4) Manual Book (al-Quran) yang diberikan oleh Allah adalah yang terbaik, berbanding rekaan akal manusia. Oleh kerana itu mengikut acuan yang terbaik adalah dari Allah SWT.

FirmanNya lagi yang bermaksud : "(Katakanlah wahai orang-orang yang beriman: Agama Islam, yang kami telah sebati dengannya ialah): Celupan Allah yang mencorakkan seluruh kehidupan kami dengan corak Islam) dan siapakah yang lebih baik celupannya daripada Allah? (Kami tetap percayakan Allah) dan kepadaNyalah kami beribadat."

(Surah Al-Baqarah, Ayat: 138).

Justeru itu, meyakini masa depan Islam dan bersama dengan Islam adalah tanggungjawab dan kewajipan seorang yang mengaku Muslim.

Apa maknanya mengaku Islam, tetapi masih bergantung harap dengan acuan manusia...? Renung-renungkan bersama yer...

No comments: