Sunday, May 20, 2007

:: [ Sejenak Merenung Kalamullah ] ::

Berkata Saidina Umar Al-Khattab r.a
"Besarkanlah Kitabullah (Al-Quran Al-Karim)".

Suatu hari Ibnu Mas'ud didatangi oleh seorang pemuda yang membawa Al-Quran yang dihias dengan emas, maka berkata Ibnu Mas'ud; Sesungguhnya sebaik-baik perhiasan bagi Al-Quran ialah membacanya dengan betul (tajwid yang tepat)".

:: [ Renungan Kalamullah ] ::

Dan Muhammad itu tidak lain hanyalah seorang Rasul yang sudahpun didahului oleh beberapa orang Rasul (yang telah mati atau terbunuh). Jika demikian, kalau ia pula mati atau terbunuh, (patutkah) kamu berbalik (berpaling tadah menjadi kafir)? Dan (ingatlah), sesiapa yang berbalik (menjadi kafir) maka ia tidak akan mendatangkan mudarat kepada Allah sedikitpun; dan (sebaliknya) Allah akan memberi balasan pahala kepada orang-orang yang bersyukur (akan nikmat Islam yang tidak ada bandingannya itu).

Ali Imram : 144

Kemudian apabila mereka melupakan apa yang telah diperingatkan mereka dengannya, Kami bukakan kepada mereka pintu-pintu segala kemewahan dan kesenangan, sehingga apabila mereka bergembira dan bersukaria dengan segala nikmat yang diberikan kepada mereka, Kami timpakan mereka secara mengejut (dengan bala bencana yang membinasakan), maka mereka pun berputus asa (dari mendapat sebarang pertolongan).

Al An'am : 44

Pada hari kamu melihat (peristiwa-peristiwa yang mengerikan) itu, tiap-tiap ibu penyusu akan melupakan anak yang disusukannya, dan tiap-tiap perempuan yang mengandung akan gugurkan anak yang dikandungnya; dan Engkau akan melihat manusia mabuk, padahal mereka sebenarnya tidak mabuk, tetapi azab Allah amatlah berat, mengerikan.

Al-Hajj : 2

Aku bersumpah Dengan hari kiamat;
Dan Aku bersumpah Dengan "Nafsul Lawwaamah" (bahawa kamu akan dibangkitkan sesudah mati)!
Patutkah manusia (yang kafir) menyangka Bahawa Kami tidak akan dapat mengumpulkan tulang-tulangnya (dan menghidupkannya semula)?
Bukan sebagaimana Yang disangka itu, bahkan Kami berkuasa menyusun (dengan sempurnanya Segala tulang) jarinya, (tulang Yang lebih Halus dari Yang lain).
(kebenaran itu bukan tidak ada buktinya), bahkan manusia (yang ingkar) sentiasa suka hendak meneruskan perbuatan kufur dan maksiat (di sepanjang hayatnya, sehingga ia tidak mengakui adanya hari kiamat).
Dia bertanya (secara mengejek): "Bilakah datangnya hari kiamat itu?"
Maka (Jawabnya: hari kiamat akan datang) apabila pemandangan menjadi terpendar-pendar (kerana gerun takut),
Dan bulan hilang cahayaNya,
Dan matahari serta bulan dihimpunkan bersama,
(maka) pada hari itu, berkatalah manusia (yang ingkarkan hari kiamat): "Ke manakah hendak melarikan diri?"
Tak usahlah bertanya demikian! tidak ada lagi tempat perlindungan!
Pada hari itu, kepada Tuhanmu lah sahaja terserahnya ketetapan Segala perkara.
Al-Qiyamah : 1-12

No comments: