Friday, May 6, 2011

Terjemahan Ayat 31-33 Surah As-Saba' - Di Hari Kiamat Manusia Saling Tuding Menuding Jari Di Atas Kemungkaran Yang Dilakukan

31. Dan orang-orang Yang kafir berkata: Kami tidak akan beriman sama sekali kepada Al-Quran ini dan tidak juga kepada Kitab-kitab ugama Yang terdahulu daripadanya". dan (sungguh ngeri) kalau Engkau melihat ketika orang-orang Yang zalim itu dibawa berdiri di hadapan Tuhan mereka (untuk dihisab), masing-masing tuduh menuduh antara satu Dengan Yang lain. orang-orang Yang tertindas berkata kepada orang-orang Yang sombong takbur (yang menjadi ketuanya): "Kalaulah tidak kerana kamu (menindas dan memperdayakan kami), tentulah Kami sudah menjadi orang Yang beriman".

32. Orang-orang Yang sombong takbur itu menjawab kepada orang-orang Yang tertindas: kamikah Yang telah menghalang kamu daripada menerima hidayah petunjuk sesudah ia datang kepada kamu? (bukan Kami Yang menghalang) bahkan kamulah Yang menyebabkan diri sendiri menjadi orang-orang Yang berdosa".

33. Dan berkata pula orang-orang Yang tertindas kepada orang-orang Yang sombong takbur itu: "Tidak! bahkan (yang menghalang Kami daripada beriman ialah) perbuatan kamu memperdaya Kami malam dan siang, ketika kamu menyuruh Kami berlaku kufur kepada Allah dan mengadakan sekutu-sekutu baginya. akhirnya masing-masing diam sambil memendamkan perasaan sesal dan kecewa semasa mereka melihat azab; dan Kami pasangkan belenggu-belenggu pada leher orang-orang Yang kafir itu. mereka tidak dibalas melainkan Dengan apa Yang mereka telah kerjakan.

2 comments:

motivasi5k said...

Semoga menjadi iktibar kpd kita semua. Tuntutlah ilmu dan bergurulah jika perlu agar kita tidak tergolong dalam orang yang sesat lagi menyesatkan..

PrintGalleri Enterprise said...

Mudah2mudahan... hari ini manusia jahil tak mengaku diri jahil... bahkan mengikut nafsu sendiri....

Ya Allah jauhkanlah kami dari golongan yang sebegini...